Proje Açıklaması
Söz konusu mal taşımacılığı belli başlı türlere bölünmektedir. Bunlar havayolu, deniz yolu, karayolu ve raylı sistem ile taşımacılıktır. Var olan bu yöntemlerden en çok tercih edilenlerin başında ise denizyolu ile raylı sistem taşımacılığı gelmektedir.
Çünkü denizaşırı taşımacılık en çok ürünün taşındığı alandır ve bir gemi ile daha çok ürün taşınabilmektedir. Raylı sistemler ise ülke içindeki aktarımda özellikle limandan iç kısımlara doğru aktarımda önem taşımaktadır.
Kasalama yöntemi, yüklerin dış etkenlere karşı daha iyi korunabilmesi, yükleme kolaylığı sağlanabilmesi ve teslimat kalitesinin yükseltilmesi gibi ihtiyaçların karşılanmasında kullanılan bir tür ambalajlama yöntemidir. Taşıtanın isteğine ve taşınacak olan ürüne göre uluslararası ISPM 15 koşullarına uygun olacak şekilde ahşap ekipman kullanılabileceği gibi çelik ve diğer metal yapı malzemeleri de kullanılabilmektedir.
Sandıklama, istenilen her ölçüde yapılacak olan sandıklama işleminde V-Pack , Osb ve Kafes sandık adı altında farklı ahşap malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen sandıklama sistemlerinde ürünlerin taşıma esnasında alabileceği zararlar en aza indirilerek taşıma güvenliği sağlanmaktadır. Bu yöntemde var olan çeşitlere örnek vermek gerekirse; fuar sandığı, ahşap kafes sandık, ambalaj sandığı, paletli kafes, paletli sandık, ahşap destekli osb sandık, sunta sandık, makine sandığı ve daha birçok türü bulunan koruma yönteminde ürüne göre sistemler geliştirilmektedir.
Kasalama ve sandıklama yöntemindeki ana husus özellikle denizaşırı taşımacılığında var olan aşırı sarsılma, elleçleme ve herhangi bir çarpma sonucunda meydana gelebilecek hasarları azaltarak ürün güvenliğini temin etmektir. Taşıma esnasında gerçekleşen herhangi bir sarsıntı da ürünler normal şartlarda sağa ve sola hareket ederek sürtünerek maddi hasara sebebiyet verebilecektir. Ancak uygun yapı malzemesiyle yapılacak kasalama ve sandıklamada ise ürünler birbirine temas etmeyecek ve sandık, kasa içerisinde de hareketi minimum indirgenerek ahşaba veya metale çarparak uğrayabileceği zararlar da bertaraf edilmiş olacaktır
Kasalama ve sandıklama sisteminin taşımacılıkta sağladığı yararlardan ve engellenen zararların türünden bahsetmek gerekirse, özellikle ahşap sandıklar taşınacak olan ürüne göre imal edilmektedir. Bu sayede de ürünün özellikleri göz ardı edilmediğinden VCI paketleme yapılarak korezyon, nem ve paslanmaya karşı koruma sağlanır. Bu fayda özellikle deniz taşımacılığında önem arz etmektedir. Çünkü denizyolu taşımacılığında ürünlerin nakli aylar sürebilmektedir. Sürecin getirdiği doğal riskler ile ürünlerin hasara uğrama riski artar. Ancak kasalama ve sandıklama ile söz konusu riskler en aza indirgenmektedir.
Bahsedilen teknikler sayesinde yukarıda sayılan amaç doğrultusunda ürün güvenliği sağlanmaktadır. Kasalama ve sandıklama günümüzde oldukça tercih edilen bir taşıma yöntemidir. Bunun ana sebebi her türlü taşımacılık türüne ve ürünlerin birçoğuna uygun bir ürün koruma vasıtası olmasında yatmaktadır.